Een hypotheek voor ondernemers? Dit zijn de opties

hypotheek voor ondernemers

hypotheek voor ondernemers

Je zult het bijna niet geloven, maar tegenwoordig is het een stuk makkelijker een hypotheek voor ondernemers af te sluiten. Dit is iets van de laatste jaren en het was voorheen bijna niet mogelijk om als startende ondernemer een hypotheek af te kunnen sluiten. Tegenwoordig is het een stuk makkelijker en hebben hypotheekverstrekkers wat dat betreft een veel soepeler beleid als het aankomt op het verstrekken van hypotheken aan ondernemers. Je moet minimaal één boekjaar aan jaarcijfers hebben. Daarnaast moet je een goed onderbouwde prognose kunnen overleggen voor het opvolgende jaar. Let op dat het maximale te lenen bedrag minder hoog is dan oudere ondernemingen.

hypotheek voor ondernemers

Waar letten banken precies op bij een hypotheek voor ondernemers?

Hypotheek verstrekkers lenen geld uit om het natuurlijk weer terug te ontvangen. Dit geldt inclusief de rente. Om deze bepaalde zekerheid te krijgen bekijken ze de winstcijfers van de afgelopen jaren. Daarnaast is van belang hoe lang een onderneming al bestaat. Ben je als ondernemer al jaren succesvol dan is de verwachting dat je dat in de toekomst ook zult zijn. Dat betekent dat er garantie is dat je de hypotheeklasten per maand kunt betalen. Ook vindt een verstrekker van hypotheken een prognose van het volgende jaar belangrijk. Heb je de verwachting dat je een stuk minder winst gaat draaien dan kan je in de problemen komen om de hypotheek te betalen. Een hypotheek verstrekker kijkt ook naar de openstaande schulden. Heb je hoge schulden dan is het voor een bank minder aantrekkelijk om een hypotheek aan je te verstrekken.

Wat is de maximale hypotheek voor ondernemers?

Het maximale te lenen bedrag bij een bank voor de startende ondernemer ligt met name hoe het bedrijfsresultaat van de jaren dat je onderneemt is en hoeveel jaar je al onderneemt. Ben je net begonnen met je bedrijf dan heb je weinig kans om een hypotheek aan te vragen. Ben je één tot twee jaar ondernemer dan wordt gemiddeld 75% van de winst genomen om het maximum hypotheekbedrag te kunnen regelen. Kun je twee jaar aan jaarcijfers overleggen dan neemt de bank de gemiddelde winst en 90% om het maximum hypotheek te berekenen. Ben je 3 plus jaar ondernemer dan wordt de gemiddelde winst van de laatste drie jaar berekend met 100%. 

Een NHG hypotheek voor ondernemers aanvragen?

Heb je een huis op het oog en is deze minder dan de gemiddelde huizenprijs (325.000 euro)? Dan kun je een Nationale Hypotheek Garantie aanvragen. Met een NHG nemen de meeste banken het gemiddelde van de afgelopen drietal jaren om een maximaal te lenen hypotheekbedrag te berekenen. Zo wordt er gekeken naar de bedrijfswinst, maar ook naar looninkomsten.  

Tip: https://www.finaforte.nl/